D-zeul nostru versus D-zeul lor.

Intotdeauna m-am intrebat daca noi ortodocsii avem cumva un alt D-zeu fata de cei catolici sau alte religii.De unde vine acesta intrebare? Va spun!

De fiecare data cand este vreo sarbatoare mare ,toate bisericile ortodoxe sunt pline de oameni,care se injura,se imbrancesc,se lasa fara aer unii pe altii pentru o lumanare,o pomana,o bucatica de anafora sau mai stiu eu ce .

Acest an de Paste m-am hotarat a merge la Inviere la o catedrala catolica.Ovi fiind catolic,mi-a spus :

-“Hai Mika sa mai mergem si la catolici sa vezi cat de frumos este” .

Intr-adevar ,am ramas placut surprinsa sa vad ca fiecare enorias isi stia locul in catedrala,ca pe margine stateau oameni nu cate 3 in rand ci unul cate unul .Dupa slujba tinuta in limba romana (asta pentru ca a picat Pastele “ortodox ,in aceeasi zi cu cel catolic) ,preotul a impartit “anafora lor sub forma de ban  😀 “.Oamenii s-au asezat pe doua randuri unul in dreapa ,celalalt in stanga preotului ,de-alungul mijlocului catredralei si din spate de la intrarea in catedrala,unde eu stateam ,se vedeau capetele celor din fata ,doar cand se aplecau in fata preotului si-si inghiteau anafora.S-au asezat apoi in liniste la locurile lor pana preotul a mai spus cate ceva ,iar apoi corul a inceput sa cante in timp ce “copilasii bisericii” au inceput sa imparta lumina luata de la lumanarea preotului ,la toti ceilalti enoriasi.Nu imbranceala si injuraturi,nu coate in gura si lesinaturi.Tare rau imi pare ca nu am luat aparatul foto pentru a va arata ,dar daca vreodata ati fost la catolici in noaptea de Inviere ,sigur stiti obiceiurile.

Ajungand acasa,lumea ne-a povestit cum a fost la manastirea Sf.Ana (Orsova).Nu am cuvinte sa va spun ce debandada este acolo(si nu numai) ,injuraturi ,D-zei de mama si de tata ,oameni calcati in picioare,oameni arsi cu “lumina” sau daca nu in cel mai fericit caz plini de ceara.La mare inghesuiala ,merge sa faci si controlul buzunarelor,nu numai sa iei lumina….

Am avut impresia ca romanii in general ,cand merg la biserica ,fac pe nebunii de aceea ma si duc o singura data in an ,la biserica si acea data este de Paste.Prefer sa pun o lumanare la catedrala,cand mai trec pe acolo ,dar niciodata nu ma duc duminicile.

Credeam ca numai in afara Romaniei ,poti avea parte de slujbe frumoase .Se pare ca m-am inselat ,insa am ramas cu gandul la cele intamplate si vazute acest an si cu aceeasi intrebare(i):

-Oare romanii ortodocsi ,au alt D-zeu ,fata de ceilalti ,cei catolici ???

-Oare cei catolici au invatat  ce inseamana respectul in biserica,la noi se invata altele ?….  🙁

21 de comentarii la „D-zeul nostru versus D-zeul lor.

  1. Scene de astea am văzut doar la sudişti şi doar la marile praznice. La Sibiu, de pildă, stau ortodocşii aliniaţi ca Wehrmacht-ul.
    Oricum, va fi fiind importantă şi ordinea în biserică, dar primează oricum corectitudinea învăţăturii de credinţă.

    • Nu neaparat doar la sudisti .Marile praznice sunt altfel de oameni decat intr-o duminica oarecare?
      Oricum nu am sa-i inteleg pe acesti oameni,insa asta sunt eu ,o “neintelegatoare” 😀 .

    • Am fost şi eu în Bistriţa la o slujbă de Paşti şi acolo în ţara lui “Ion”, nu s-a pomenit nici îmbulzeală, nici circul pe care-l vedem la tv. De fapt, cu cît se îndepărtează mai mult omul de rădăcini şi de vatra părintească, de bunul simţ care-l învăţau de mici acasă şi de tradiţiile strămoşeşti, cu atît îşi pierde umanitatea. La sate, cel puţin în Ardeal, nu se vede niciodată bătaie pe sarmale, prescură sau apă sfinţită.

      • @Angela: “De fapt, cu cît se îndepărtează mai mult omul de rădăcini şi de vatra părintească, de bunul simţ care-l învăţau de mici acasă şi de tradiţiile strămoşeşti, cu atît îşi pierde umanitatea.”
        Asa este, ai pus punctul pe i, asta este marea problema, care a dus la degenerarea omenirii, orasele!
        Cine a spus ca “Vesnicia s-a nascut la sat” era un mare intelept.
        Mai mult decat atat, taranilor le datoram pastrarea limbii noastre strabune, obiceiurile si traditiilor, vechi de mii de ani. . .

      • Dreptate aveti amandoi ,insa nu suntem un caz pierdut.Cred ca multi dintre noi au plecat de la sate,in marile orase pentru a face ceva cu viata noastra.Eu una ,nu am uitat de unde am plecat 😉 .

      • sunt crestin ortodox
        de cind am ajuns insa urban, noaptea de inviere o stiu cu aceasta forfota si de aceea as fi derutat sa fie altfel.
        in rest exista acea “disciplina” (fara legatura de altfel cu credinta), se asteapta la rind pt a lua apa sfintita de la Biserica Greaca de izvorul tamaduirii, aceleasi rinduri disciplinate la expunerea de moaste, etc.
        De Paste este altceva, se amesteca credinciosii cu cei ce considera Pastele o sarbatoare a iepurasului cu origini crestine!

  2. Ave Maria, piena di grazia, il Signore è con te; tu sei benedetta fra le donne, e benedetto è il frutto del ventre tuo, Gesú.

    Santa Maria, Madre di Dio, prega per noi peccatori, adesso e nell’ora della nostra morte.

    Gloria al Padre e al Figlio e allo Spirito Santo.
    Come era nel principio, ora e sempre nei secoli dei secoli.

    AMEN !

  3. Asta tine de educatie nu de ce religie esti, o mare parte dintre romani este de religie ORTODOXA, de aceea sunt asa linistiti. Ca exemplu, la magazinul Ferrari nu va fi coada niciodata ca la Dacia, de ce, pentru ca sunt putin clienti. Asa si cu catolicii.

  4. Hristos a inviat! La mine, pentru ca era frig afara, oamenii (parte din ei) se incalzeau in masini, cu motoarele pornite, si au tasnit ca lacustele in momentul in care au mirosit ca e rost de impartit Paste. Cica au participat la slujba de inviere. Frumos, nu?…

    • Foarte frumos ,eu decat sa spun ca am fost la o slujba dar sa asist la discutiile la cere asistam in adolescenta fara sa vreau …mai bine nu merg .
      D-zeu ,se spune ca este in fiecare dintre noi .Nu cred ca daca ma duc zilnic la biserica ,sunt mai credincioasa decat acum ,cand merg foarte rar .
      PS: multamu-ti de vizita.

  5. Salutare. Plimbandu-ma printre bloguri am ajuns si la acest pot si daca imi perimti am sa comentez si eu. Nu, ortodocsi nu au alt D-zeu, iar ceea ce zici tu se intampla din cu totul alte motive. In primul rand Biserica Ortodoxa este una invechita, care nu este open-mind in ce priveste cultul cu mentiunea ca orice schimbare altereaza traditia. Evident ca in biserica catolica, precum si in unele biserici greco-catolice, au reusit sa adopte unele metode care sa faca liturghia placuta, linistita, inaltatoare. Mesajul evangheliei sa fie inteles si nu lalaliala de la ortodocsi din care nu intelegi nimic. Neintelgand nimic, omul se plictiseste si vorbeste cu cel de langa si asa se naste barfa in biserica. Legat cu bataile si injuraturile pentru moaste, lumina etc. ce pot sa spun, datorita ca cei care sunt ortodocsi sunt multi, e normal ca intre ei sa fie si mai multi prosti, fanatici care fac gesturile alea. In Biserica Catolica din romania si in Biserica greco-catolica, enoriasii sunt mai putin la numar si cu o oarecare cultura, asta si datorita familiilor care au ajuns sa devina greco-catolici. Eu de 5 ani am decis sa nu ma mai duc decat la o biserica greco-catolica, unde de ceva timp fac si munca de cantor. Atmosfera este calda, iubitoare…lumea canta si se roaga impreuna si isi zambeste unul altuia. Avem chiar si un proiector pe care proiectam cantecele. Sunt mai multe carticele cu liturghia pe banci si nu le fura nimeni:), nu exista iconostas dupa care parintele sa se asunda de lume. E altceva mai inaltator.
    Multumesc:)

    • Esti bine venit sa-ti spui parerea si-ti multumesc in acelasi timp de opinia si vizita ta ….usa mea este deschisa pentru toata lumea.
      Cum am spus si in alte comentarii,am preferat sa nu-mi arat credinta mergand la biserica ,insa daca voi mai merge la biserica ,aceea cred ca va fi cea catolica.
      Zi cu soare !

    • Of, Cristinelul -Critos- cel deştept!
      Intoleranţa naşte monştri . Cu blog !
      Ai punctat bine : nu ai nici un Dumnezeu în cea ce ai debitat.
      Vezi tu, ţara asta în care te-ai născut se scrie cu majusculă ! Mai pune mîna pe cărţile laice de istorie ca să citeşti vechimea ortodoxiei.
      PS Am fost ortodox . Acum am şi alte crezuri , ne creştine.

      • Faptul ca ortodoxia se consideră o religie veche de 1700 de ani, sau unii zic chiar 2000, nu o face nicidecum mai presus fata de cea care are doar 1000. Desprinderea din 1054 nu a fost facuta doar din ratiuni religioase ci si politice. Nici religiile protestante care au aparut din secolul XVI, (cele mai cunoscute, pentru ca nu se poate da la o parte nici crizele inconoclaste), si nici cele neoprotestante nu sunt mai prejos decat ortodoxia, doar pentru ca traducerea greaca spune ca inseamna dreapta credinta. NU ma simt mai drept credincios daca ma imbulyesc sa ating moastele vreunui sfant si dau cu coatele in stanga si in dreapta. Oricum aceste chestiuni legate de traditii pe care mi le indici tu sa citesc nu au chiar nici o relevanta in contextul discutiei pe care a lansat-o Mika. Tineam doar sa aduc o nota in plus a unor oameni care pot fi civilizati in biserica si a unor oameni care nu sunt. Asta nu inseamna ca toti ortodocsi sunt necivilizati, nici ca toti teologii ortodocsi sunt invechiti. Sunt sigur ca sunt destule biserici ortodoxe in care nu se intampla genul asta de actiuni, doar ca pe mine nu simt ca ma reprezinta. Nu imi gasesc linistea ascultand o liturghie bolborosita si o predica scurta. Este parerea mea si o sustin.
        In ce priveste scrisul cu majuscula, chiar daca a fost o scapare de editare ma face sa ma gandesc daca nu cumva e mai bine asa…

    • Neică , te-am sfătuit să reciteşti istoria, dar văd că nu ai înţeles . Vechimea mai mare (îmbătrînirea) este a …catolicismului nu a ortodoxiei !!!!!!!!!!!!!!!!!
      Primul tău text este cu multe intoleranţe ….religioase şi cu jicniri gratuite. Epitetele folosite sunt aplicabile şi ….religiei tale !? Prin compensare de bolboroseală , de proşti şi de incultură ! ?? !
      Sper să te înalţi repede !
      La cer!
      La 40 de ani e bine ?
      Pentru ultimul aliniat din cel de al II lea text : Dute-n măta golane, că tu nu meriţi să trăieşti în România şi să spui că eşti român. Ne faci naţia de ruşine .

  6. Faptul ca se unele persoane se imbulzesc pentru lumina sfanta si pentru atingerea de moaste, cu o disperare accentuata, cu injuraturi fata de semeni nu poate fi semnul unei culturi alese sau ale unei inteligente desavarsite, asa ca nu consider ca am jignit ci doar am fost realist. Acestia sunt membri si celor 50,33 % …
    Legat de vechime sau imbatranire, nu eu sunt cel care zice ca parintele Bisericii Ortodoxe romanesti este Sf. Andrei.
    O zi frumoasa!

  7. Nu sint ateista;In ziua izvorul tamaduiri am fost la Padova cu mai multe colege de lucru sa luam apa sfintita ,sa ne spalam pacatele .am ajuns prea devreme si am decis sa trecem prima data pe la biserica catolica SF.ANTONIO si dupa la citiva Km pe la cea ortodoxa .surpriza ,…la catolici ,o slujba de 1h.frumoasa in liniste cu un sentiment ca intri intrun locas sfint,apoi am ajuns la cea ortodoxa cu o curte mare si plina de enoriasi,.La usa biserici nu aveai loc sa intri sa faci o cruce,si apa sfintita nu era gata pentru a o imparti(vroiam si noi o sticluta)asa ca am stat un curte ..Ce sa va zic…..curte mare ,multi enoriasi astptind cu nerabdare slujba si apa ,se delectau in gasti cu berea ,vinu si fumind ,spunind bancuri,si birfind..despre ce fac femeile sau barbati care sint departe de cei dragi de acasa.si cum au venit si pe linga noi ca sa ne puna tot felul de intrebari obscene ,ne-am decis sa mergem acasa si sa ne sfintim cu un pic de apa de la rubinet si sa facem o cruce mare pt.ertarea pacatelor la pereti din camera,pt ca sper ca D-zeu este peste tot,oriunde si oricind.

Lasă un răspuns