Intotdeauna m-am intrebat daca noi ortodocsii avem cumva un alt D-zeu fata de cei catolici sau alte religii.De unde vine acesta intrebare? Va spun!

De fiecare data cand este vreo sarbatoare mare ,toate bisericile ortodoxe sunt pline de oameni,care se injura,se imbrancesc,se lasa fara aer unii pe altii pentru o lumanare,o pomana,o bucatica de anafora sau mai stiu eu ce .

Acest an de Paste m-am hotarat a merge la Inviere la o catedrala catolica.Ovi fiind catolic,mi-a spus :

-“Hai Mika sa mai mergem si la catolici sa vezi cat de frumos este” .

Intr-adevar ,am ramas placut surprinsa sa vad ca fiecare enorias isi stia locul in catedrala,ca pe margine stateau oameni nu cate 3 in rand ci unul cate unul .Dupa slujba tinuta in limba romana (asta pentru ca a picat Pastele “ortodox ,in aceeasi zi cu cel catolic) ,preotul a impartit “anafora lor sub forma de ban  😀 “.Oamenii s-au asezat pe doua randuri unul in dreapa ,celalalt in stanga preotului ,de-alungul mijlocului catredralei si din spate de la intrarea in catedrala,unde eu stateam ,se vedeau capetele celor din fata ,doar cand se aplecau in fata preotului si-si inghiteau anafora.S-au asezat apoi in liniste la locurile lor pana preotul a mai spus cate ceva ,iar apoi corul a inceput sa cante in timp ce “copilasii bisericii” au inceput sa imparta lumina luata de la lumanarea preotului ,la toti ceilalti enoriasi.Nu imbranceala si injuraturi,nu coate in gura si lesinaturi.Tare rau imi pare ca nu am luat aparatul foto pentru a va arata ,dar daca vreodata ati fost la catolici in noaptea de Inviere ,sigur stiti obiceiurile.

Ajungand acasa,lumea ne-a povestit cum a fost la manastirea Sf.Ana (Orsova).Nu am cuvinte sa va spun ce debandada este acolo(si nu numai) ,injuraturi ,D-zei de mama si de tata ,oameni calcati in picioare,oameni arsi cu “lumina” sau daca nu in cel mai fericit caz plini de ceara.La mare inghesuiala ,merge sa faci si controlul buzunarelor,nu numai sa iei lumina….

Am avut impresia ca romanii in general ,cand merg la biserica ,fac pe nebunii de aceea ma si duc o singura data in an ,la biserica si acea data este de Paste.Prefer sa pun o lumanare la catedrala,cand mai trec pe acolo ,dar niciodata nu ma duc duminicile.

Credeam ca numai in afara Romaniei ,poti avea parte de slujbe frumoase .Se pare ca m-am inselat ,insa am ramas cu gandul la cele intamplate si vazute acest an si cu aceeasi intrebare(i):

-Oare romanii ortodocsi ,au alt D-zeu ,fata de ceilalti ,cei catolici ???

-Oare cei catolici au invatat  ce inseamana respectul in biserica,la noi se invata altele ?….  🙁