Parfumul-povestea unei crime (PERFUME – The Story of a Murder)

Jean-Baptiste Grenouille (Ben Whishaw) s-a născut în 1744. Copil orfan, bolnăvicios, el nu reuşeşte să supravieţuiască decât unicului său har: mirosul. Grenouille nu are altă pasiune decât pe cea a mirosurilor şi fiecare secundă a vieţii sale este călăuzită de simţul său hiperdezvoltat. Ducând o viaţă mizerabilă, tânărul reuşeşte să se angajeze ca ucenic la un mare meşter parfumier al Parisului, Giuseppe Baldini (Dustin Hoffman). El reuşeşte astfel să descopere tehnicile şi secretele de fabricare a parfumurilor, care îi duc talentul pe culmi nebănuite. După ce creează câteva capodopere olfactive, Grenouille devine obsedat de mireasma ideală, un parfum care să seducă instantaneu pe oricine i-ar intra în raza de acţiune. În căutarea ingredientelor potrivite, Grenouille este irezistibil atras de parfumul natural al unor tinere fete.

Filmul stă sub o căutare tăcută, moartă, a esenței ultime care poate să supună o lume întreagă. Dar pentru că nimeni nu atinge absolutul, tânărul Jean-Baptiste putea să facă lumea să se îndrăgostească, însă el nu avea capacitatea de a iubi.

Ca ucenic la un mare meşter parfumier al Parisului, Giuseppe  el învață că parfumul este ca o notă muzicală ,adică conține 4 esențe,sau note ,pentru înrudirea lor armonioasă.Fiecare parfum are 3 note principale: cea de suprafață,cea de durată și cea esențială,acestea fiind compuse fiecare din câte 4 note,fiind nevoie de 12 note în total .

Cu un simț olfactiv peste limita firească, el învață că din îmbinarea a 12 esențe poate să descopere parfumul care să depășească în intensitate cele trei stadii ale unui parfum: primul stadiu pe care îl simți prima dată,prima impresie despre produs care durează doar cateva clipe, al doilea stadiu, ceea ce se simte câteva ore si reprezinta tema parfumului și mai apoi al treilea,urma parfumului, ce rămâne imprimat câteva zile.  Jean-Baptiste a mai învățat ceva si anume că egipteni antici credeau că se poate crea un parfum cu adevărat original adaugând cea de-a 13 esența….esența finală,care iasă in videntă și le domină pe toate celelalte, adăugarea celei de-a 13 esențe va face din parfum esența absolută.

Cele 12 arome se transformă în 12 femei pe care le omoară inconștient, tehnic, calculat, fără nicio remușcare. Pe a 13-a o regăsește în prima sa victimă de care își amintește și de la care a pornit întreaga sa obsesie și încercarea de a păstra mirosul trupului. Când parfumul este complet, când cele 13 esențe sunt îmbinate, acesta cade în conștientizarea faptului că a avea lumea prin descoperirea unei esențe nu înseamnă a avea dragostea.

Ce te învață filmul? Că fiecare lucru de pe lumea aceasta are un miros care poate să-ți trezească o mie de amintiri. Și cel mai greu lucru de realizat este să păstrezi imprimat în propriile simțuri acest parfum. Să-l poți inspira ca și cum obiectul sau omul s-ar afla lângă tine.

Am cunoștințe  care râd cu poftă cand mă aud dând replica ” îmi place sa mă adulmec, îmi place mirosul meu”.Nu este nimic de râs ,în fiecare zi putem descoperi parcă  un alt miros al nostru,care ne duce cu gândul in diferite momente ale vieții noastre .Mătușa mea imi spunea că citise într-o carte o replică ce i-a rămas în minte și anume : “primul lucru care te face sa te îndrăgostești de cineva,este mirosul acelei persoane “ .Si sigur autorul nu a făcut referire doar la o atracție fizică,care exista la tot pasul ,ci la îndrăgosteala propriu-zisă și eu una sunt adepta acestei replici pentru că cel mai, des un miros ne face să călătorim pe meleagurile amintirilor.

Dacă v-am trezit interesul cu acest film ,puteți să-l descarcati sau viziona online aici , sau în acesta seara la orele 22.45 se va difuza pe protv.

Sursa: si de aici. 

3 comentarii la „Parfumul-povestea unei crime (PERFUME – The Story of a Murder)

  1. Draga mea. pentru aceste recenzii frumoase protv-ul ar trebuie sa te premieze. ce pot spune… m-ai convins de aseara sa vad acest film.
    O recenzie foarte frumoasa si bine spusa…
    Eu ieri am vazut Red Planet din 2000 parca. super film. azi dupa ce vad filmul recomandat de tine.

    kisss

Lasă un răspuns