Trebuie să luăm atitudine în cazul Roşia Montană!

Am primit acest text sub forma de: “na-ti-o tie,da-mi-o mie” de la Ionel baiat bun, cu ideea de a da textul mai departe .Inainte de a posta textul ,trebuie cumva sa-mi pun si eu amprenta pe acest post 😀 .

Si acuma textul :

” Mai jos este un material care TREBUIE SĂ CIRCULE.
E singura formă de protest deocamdată.


Sunt informaţii despre Roşia Montană şi despre valoarea ei fizică, despre valoarea spirituală a zonei şi mai ales despre valoarea românului şi a României, aici şi în lume.
AM VĂZUT GALERIILE DACO-ROMANE DE PESTE 2000 DE ANI! EXISTĂ! NU SUNT O MINCIUNĂ!

Acolo se ascunde un tezaur uriaş ce nu va putea fi măsurat nicicând în bani! Am găsit ghidul local recomandat (clandestin, în şoaptă, la ureche! – dureros!) care ştie foarte multe (nu din presă!) şi care ne-a dus în adâncurile pământului. Şi mai ales ale istoriei.
Şi când am ieşit la suprafaţă ne-am dat seama în ce hău fără fund suntem pe cale să fim aruncaţi.
Cezar Aanicăi Iaşi , mai 2010
…Roşia Montană este cea mai veche localitate din România , atestată de la anul 131 după Hristos.
De-a lungul istoriei, ispita aurului a atras aici toate neamurile Europei, făcând din Roşia un orăşel cosmopolit. ..
Din Roşia s-au ridicat, de-a lungul timpului, mulţi luptători ardeleni, cum au fost Simion Balint, George Gritta, luptători în revoluţia de la 1848, alături de Avram Iancu.
În Roşia, străduţele înguste şi pietruite, casele de patrimoniu, construite în stil baroc de arhitecţi italieni (Strada siciliană), în urma cu aproape două sute de ani, te transportă în alt timp. . .
Ultimele 330 de tone de aur şi 1680 de argint vor să fie exploatate, până la ultima rocă de minereu, de compania Gold Corporation, căreia i-a fost concesionată exploatarea. . .
Doar douăzeci de mii de dolari pe an plăteşte statului român compania Gold Corporation, chiria pentru concesiunea a 520 de kilometri pătraţi, inima de aur a Apusenilor. Concesiunea s-a făcut pe 20 de ani, din 1997, deci ar mai fi încă şapte ani de-acum încolo. . .
Vedem zilnic cum angajaţii companiei intră în galerii, sub pretextul că iau probe şi fac măsurători, până ce vor începe oficial exploatarea, dar nimeni nu-i controlează dacă iau sau nu iau aur de-acolo. . .
Uraniul ni l-au exploatat ruşii în totalitate, iar acum vom rămâne şi fără aur, dacă românii nu se trezesc la timp.
De la Bucureşti sau din altă parte a lumii nu-şi dau seama de dimensiunile reale ale tragediei de la Roşia Montană , iar când vin aici şi află adevărul, sunt izbiţi de anormalitatea acestei situaţii, de lipsă de reacţie a Guvernului şi a administraţiei locale, faţă de această stare de lucruri.
Toţi scriu că nu-şi pot închipui că vestigiile istorice, galeriile romane, bisericile şi cimitirele istorice, bucăţi întregi de munte s-ar nărui într-un iaz de cianură.
Toţi ne încurajează să rezistăm!
Toţi vor să fie de folos cu ceva, un lucru cât de mărunt. Solidaritatea aceasta de la om la om face mai mult decât orice gest politic din depărtare, şi acesta îndelung aşteptat.
“Rezistaţi! Rezistaţi!” ne îndeamnă toată lumea, dar nu e uşor, să ştiţi, să-ţi trăieşti viaţa ca în vitrină, observat, filmat şi fotografiat tot timpul, pândit din faţa casei, spionat, obstrucţionat în orice faci sau ai intenţia să începi.
E o tensiune continuă care slăbeşte numai de vineri după amiază până luni dimineaţa, atunci când “observatorii” Gold-ului se adună de pe uliţe, unde se plimbă în costumele lor spilcuite şi cu ochelari negri la ochi, plini de emfază (vezi Doamne, au cumpărat aproape tot şi ei sunt stăpânii Roşiei), şi pleacă cu maşinile lor scumpe în week-end.
Abia atunci, noi putem să lăsăm garda jos şi să trăim, să ne strigăm bucuriile sau să ne plângem necazurile, pe un ton de normalitate.
Şi cum să nu râvnească la aurul Apusenilor, când în el sunt, în procente mai mari decât oriunde în lume, şi metalele rare atât de căutate de industria constructoare de nave spaţiale: titan, vanadiu, wolfram, molibden.
Dacă măcar un singur om va rămâne aici şi nu-şi va vinde proprietatea, compania nu va putea să treacă peste el. Cred cu tărie că nu ne luptăm cu morile de vânt şi că lupta noastră nu e în zadar.
Nu se poate să scoţi o localitate în afara existenţei, pentru că vrea o companie străină să le ia acest drept în numele lăcomiei.
Daca litigiul cu Gold ar mai ţine o sută de ani, rezistenţa Roşiei s-ar stinge, treptat. Probabil, asta urmăreşte compania.
Poate dacă românii şi-ar lua un petic de pământ pe dealurile acestea şi nu l-ar ceda în ruptul capului, atunci ei nu vor avea sorţi de izbândă, în vecii vecilor.
Iată, membri ai organizaţiei mondiale “Green Peace” şi-au cumpărat loturi fie şi de câţiva metri pătraţi în Roşia Montană, pe care nu le vor vinde companiei cu nici un preţ, ba chiar au confecţionat tăbliţe pe care scrie: “Această proprietate nu este de vânzare”, pe care le-au împărţit roşienilor, că să descurajeze orice tentativă a companiei de a-i ispiti să îşi vândă casele.
Acum, Gold Corporation (Gabriel Resources şi alte companii subsidiare după care se ascunde) şi-a angajat cea mai mare companie de publicitate din Bucureşti, a regizorului Bogdan Naumovici, că să le facă propagandă proiectului minier de la Roşia Montană. Chiar dacă mult prea târziu, reclama a fost oprită, în cele din urmă, pentru minciunile conţinute în ea. O lovitură dură pentru companie.
Avem nevoie de exprimarea solidarităţii cu lupta noastră. Să vină aici cei care cunosc drama noastră, să ne sprijine moral, să arătăm Gold-ului că nu suntem aşa puţini, că avem şi pe alţii de partea noastră. Să facem şi noi acţiuni de intimidare, aşa cum fac ei, nu doar să tăcem şi să înghiţim.
Noi suntem vreo 20 de familii, ultimii luptători împotriva Gold-ului, care nu vom pleca nici în ruptul capului. Oricaţi bani ne-ar da, cu orice ne-ar tenta, noi nu plecăm.
“Mie să-mi dea America toată să fie a mea, şi eu nu plec din Roşia Montană .” – Eugen Cornea, căpetenia rezistenţei antigoldiste de la Roşia Montană.
Am fost astăzi la o întâlnire cu profesori universitari şi alţi oameni pregătiţi în diferite domenii care-şi bat capul cum să salveze munţii Apuseni de exploatare şi de distrugere totală. Sincer, nu pot să stau nepăsător la ce se întâmplă şi simt că dacă eu nu mă ridic,tu nu te ridici, ală nu se ridică, nu ne ridicăm cu toţii, tragedia se va întâmpla şi nepăsarea de acum ne va costa enorm.
Oamenii sunt conştienţi de amploarea situaţiei, de faptul că aştia care ne conduc stau slugi în faţa banilor, că au vândut ţara pe nimic.
În principiu, s-a recunonsut că sunt mulţi Români care vor binele, dar care nu îl pot realiza, pentru că, urmare a manipulării, au reuşit aştia să ne demoralizeze şi să ne dezbine.
Fiecare invitat, specialist pe felia lui a vorbit despre efectele, numai negative , ale explaotării miniere pe care vor să o înceapă la Roşia Montană.
Prof. univ. dr. Ion Brad – membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă, biochimist, a explicat clar care sunt efectele cianurilor rezultate din exploatare asupra organismelor vii: moarte sigură pentru mediu, plante, animale şi oameni pe o rază de sute de km (inclusiv în ţările vecine) din cauza vaporilor de cianură care se ridică în aer.
Prof. dr. Vasile Boroneanţ, istoric, a povestit despre valoarea siturilor dacice, a galeriilor romane vechi de peste 2000 de ani şi despre pierderea identităţii Poporului Român şi a întregului său certificat de naştere Dacic.
“Tăbliţele cerate găsite întâmplător în galeriile minelor reprezintă o pagină de istorie care răstoarnă teoriile ilogice ale celor care susţin că dacii nu exploatau aurul, că nu ştiau să îl prelucreze, deci nici un tezaur scos la lumina de-a lungul timpului, nici măcar faimoasele brăţări de aur, nu pot fi dacice.
Ele demonstrează, de pildă, că minerii peregrini iliro-dalmatini, din marele neam al tracilor, se înţelegeau foarte bine cu romanii, în limba latină vulgară. În tăbliţe se stipulează clar că, deşi aproape nimeni “quia se litteras scire negavit” – “nu ştia a scrie literele” -, părţile se înţelegeau verbal asupra obiectului contractului. Şi asta, în anul 131 (dupa cum este datat în scris cel mai vechi triptic), ceea ce naşte o întrebare legitimă: când anume învăţase neamul trac limba latină vulgară? Cât despre vechimea exploatării în subteran, datările cu C14 au adus dovezi indubitabile că dacii extrăgeau aurul cu 300 de ani înainte de a fi parţial cuceriţi de romani şi că aceştia nu au făcut altceva decât să intre în galeriile săpate de daci.
Istoria tripticelor (cărţi cu trei foi de lemn cerat, legate între ele) de la Roşia Montană a fost povestită în detalii, în cartea “Romanica”, de G. Popa-Lisseanu, editată în 1926, la tipografia Ion C. Văcărescu.” – Formula As
– Aceste tăbliţe cerate sunt singurele dovezi pentru faptul că geto-dacii vorbeau o limba latină, mai exact Protolatină, şi implicit, că nu au preluat latina Romei.
Privind lucrurile din această perspectivă, e lesne de înţeles de ce au dispărut majoritatea acestor tăbliţe şi de ce se vrea distrugerea acestei zone, pentru ca în viitor să nu mai apară astfel de “inconveniente” la povestea romanizării străbunilor noştri. –
S-a vorbit despre faptul că asta este rezerva strategică de aur a României, de care se ştie de mii de ani, pe care dacii au exploatat-o cu măsură şi pe care au lăsat-o moştenire urmaşilor pt. gestionaterea independentă a Poporului Român şi despre faptul că în Munţii Apuseni pe lângă cea mai mare rezervă de aur şi argint din Europa, aur de o calitate ridicată, mult superioară, ar fi şi o rezervă uriaşă de wolfram metal mai scump decat aurul şi mult mai preţios, greu de găsit, foarte necesar în industria militară şi spaţială şi în economie in general.
Sunt multe care se învârt în jurul regiunii Apuseni pe care vor să o distrugă; e plin de zăcăminte, şi pe toate vor să le exploateze, statul român primeşte nimic, adică 1 miliard de dolari în 20 de ani de exploatare, adică 15 % iar explotatorii iau restul de 85 %, şi lasă în urmă distrugeri istorice, ecologice, umane, NAŢIONALE şi economice inestimabile.
Pentru pământul asta au murit Dacii, au murit marii Domnitori Români şi milioane de Români de-a lungul secolelor ca să îl apere de asupritori şi ca să îl dăm noi degeaba astăzi. Pasivitatea o să ne coste scump. Eu cred că nu putem sta indiferenţi faţă de moştenirea pe care o avem, care e a noastră, nu a canadienilor sau a altora.
E ca şi cum vine unu să iţi ia casa cu tot ce ţi-au lăsat părinţii, pământul, hainele, amintirile, şi tu te uiţi la el cum o face şi îl laşi în pace.
Ce e de făcut ? cum putem începe să ajutăm ? Cred că trebuie, în primul rând, ca toată lumea să afle despre asta, să afle adevarul, oamenii nu ştiu ce se întâmplă.
Apoi împreună oamenii trebuie să spună NU !!
Pentru asta trebuie să ne gândim repede, pentru că nu e timp, la ce anume putem să facem, cum putem să contribuim cu resursele pe care le avem, şi aici mă gândesc să punem în aplicare totul pentru scopul asta care ne priveşte direct.
Să punem în mişcare pe toată lumea pe care o cunoaştem, care, la rândul ei va angrena mai departe alte roţi.
Doamne ajuta!
Ştefan
Articol preluat de pe http://casanoastra-romania-dacia.blogspot.com

O să vă întrebaţi, ce putem face noi!
Putem să facem multe dacă suntem uniţi şi dacă există voinţă!
Putem chiar sa adunăm bani şi să cumpărăm o parcelă acolo!
Alternativa, este să nu facem nimic şi să privim, să privim lăcaşe de cult, clădiri din patrimoniu, galerii antice, vestigii importante despre limba dacilor, dispărând, să privim cum aerul şi apele pot fi infectate cu cianuri şi mercur, să fim pasivi când există risc ca totul să se transorme într-un dezastru ecologic de proporţii.
Un amănunt, iazul cu steril şi cianuri va avea 700 de hectare.
Aici este un link către un articol foarte interesant în legătură cu acest subiect, pe blogul lui Nea Costache: “Tentativă de jaf la Roşia Montană”

Acest articol merge la toti cei care vor sa-l preia, sub formă de leapşă si /sau “na-ti-o tie ,da-mi-o mie”.

17 comentarii la „Trebuie să luăm atitudine în cazul Roşia Montană!

 1. Nu ştiu ce să zic… interesele sunt mari de ambele părţi şi din cîte ştiu, nici apărătorii Roşiei Montane nu sunt tocmai neprihăniţi ( unii). Nici compania nu e de vină, ci cei ce le-au concesionat mina, oare-şi mai aduce aminte cineva acum, cînd zilnic se dă cu rahat în Băsescu?

  • Am incercat sa caut pe protv.ro link catre emisiunea “Romania te iubesc-Rosia Montana”.Acolo arata clar cine avea interese mari ,chiar un domn din directia de mediu….sau ceva de genul….minister .FUCK ca nu mai stiu .Emisiunea a fost anul trecut ,iar cei de la protv nu mai au inregistrarea in arhiva.
   Oricum pot sa-ti spun ca peisajul era sumbru ,ma intristase profund acea emisiune.

  • Cu respect aduc aminte ca ,concesionarea aurului a fost mosita de fruntasii partidului care cu onr ne conduc azi spre dezastrul economic si biologic. SA SE STIE !

 2. Mka,sunt de acord cu tine,ampostat nenumarate articole despre afacerea ROSIA MONTANA-trebuie facuta o petitie online impotriva “ceanurarii”acestei zone istorice,o zi insorita !
  p.s.ai o dedicatie muzicala.

 3. Mai fatuca si tu iei cu cpoy paste si nu prea stii ce spui. uite aici o mica corectura, “intemeiată pe la mijlocul secolului al VII-lea î.Hr., respectiv 657 î.Hr. după istoricul Eusebius, de colonisti veniţi din Milet, oraşul a avut o dezvoltare continuă timp de 1300 de ani”
  http://www.povestiurbane.com/?p=8
  Si mai sunt linkuri si carti de sitorie.
  Cu spatul lor, sa ii ia gaia pe toti, unii zic ca-i rau, unii ca-i bine, dracu stie. dar e clar ca tu si istoria nu sunteti prieteni .

  • Pentru ca din spusele d-voastra am tras concluzia ca nu ati citit introducerea acestui post ,mi-am permis sa fiu si eu ironica si sa va fac cateva “atentionari” la ceea ce scrieti (cele bolduite in textul d-voastra) .
   Aveti dreptate ,niciodata nu am fost prietena cu …istoria ,dar nici nu am sustinut acest lucru .
   Dupa cum spuneam,este un text preluat la rugamintea cuiva,nu am stat sa-l corectez si nici nu o voi face !
   In rest….toate cele bune ,o seara minunata si va mai astept si cu alte corectari , argumente …etc.

   PS: concluzia trasa …pripita ca sunt cu “copy -paste” ,este discutabila ….in cazul meu ,prietenii stiu de ce.

 4. As dorii sa stiu daca aveti si puteti posta pe blog-ul vostru si cateva poze cu galeriile daco-romane,v-asi ramane recunoscator.Mult succes !!

 5. Poza 1.
  Poza2.
  Prima era poza prezentata si la blogul de unde am fost propusa sa preiau textul .Nu este vorba despre mine ca am vazut aceste galerii ,ci daca observi,tot textul preluat este in ghilimele ,tocmai pentru ca a fost copiat.
  Cu parere de rau ca nu am mai multe poze . 🙁

  PS: vezi si videoclipurile atasate la inceputul postului.

 6. Multi se sperie de ceea a mentionat mai sus octavpelin,folosirea ceanurii pentru extragerea aurului -si prin metoda asta deteriorarea mediului. Cu salvati rosia montana este ceva mai veche,de nu ma insel 3ani sau chiar 4, cand nu au dorit prima data localnicii sa plece de acolo s-au facut concerte si au strans bani pentru scoala de acolo si alte imbunatatiri, cand pretul a fost corect 80% din localnici au plecat,au vandut si au fugit, restul localnicilor ramasi mai au nivoie de bani in plus. Imi pare rau ca suna mai mult anti-rosia montana,dar scriu cam cu tristete. Noi cam ne-am vandut acel loc, si aici ma refer la acei localnici, statul le-a oferit doar conditiile legale. Singurul lucru ce se mai poate face acum este ceea ce a spus octavpelin, acea petitie, dar trebuie facuta pentru a interzice folosirea ceanurii, de nu ma insel asta este tot ce se mai poate face acum. Dar lipsa de initiativa, nu prea ne caracterizeaza, nu inca

  • Cum am spus si pe alte posturi….bloguri ,…a fost discutata si intoarsa si rediscutata acesta problema ,insa cum spuneti si voi ,trebuie luat taurul de coarne.Cine il ia?
   Crezi ca o petitie rezolva treaba asta ?Bine ar fi!Ne ducem naibii o tara intreaga pe zi ce trece ,crezi ca altora le pasa de cateva suflete …SI NU NUMAI ?

 7. Eu nu discut problema Rosia Montana, insa imi permit sa dau un sfat celui care a scris articolul acesta:
  Date precum ” …Roşia Montană este cea mai veche localitate din România , atestată de la anul 131 după Hristos.” decredibilizeaza articlolul si atunci in mintea celui care il citeste apare prolema: ” daca acest lucru nu este conform cu realitatea, de ce asi crede ca restul articolului contine date corecte?!”
  De aceea eu cred ca este necesar ca pe viitor sa evitati astfel de greseli care va impiedica sa transmiteti mesajul pe care vi l-ati propus.
  O zi buna!

Lasă un răspuns