Banca…..Credit-prima casa.(3)

Daca nu le-ati citit….ar fi bine sa le cititi!

Banca…..Credit-prima casa.

Banca…..Credit-prima casa (2).
 

Tinand cont ca in prima parte  v-am prezentat pasii de urmat, pe scurt pentru  credit-prina casa, am inceput apoi sa dezvolt fiecare pas in parte. Am ajuns la pasul nr 2 si anume:

2.Depunerea documentelor.

Acte necesare:
-adeverinta de venit(ti-o da brokerul /banca si trebuie completata de catre societatea unde esti angajat)
-copie dupa buletin
-copie stampilata cu “conform cu originalul” la contract de munca si actele aditionale aferente acestuia,
-carte de munca-originala + copie
-fisa fiscala pe anul anterior (2011 in cazul de fata)- copie( daca ai lucrat cumva la mai multe societati ,de la toate iti trebuie acasta fisa fiscala)
-extras de cont cu ultimele min 3 salarii,stampilat de banca unde se vireaza salariul ,sau ultimele 3 fluturase cu salariul.

-ultima factura emisa pe adresa de domiciliu(depinde de la banca la banca pe care o cere)

Cu aceste acte se face o pre-aprobare financiara ,adicatelea banca iti transmite cam la ce suma sa te astepti, ca tu poate visezi o suma ,dar banca sigur iti va spulbera visele.In momentul in care ai terminat cu acesta etapa ,trebuie sa pregatesti actele imobilului pe care doresti sa-l achizitionezi si se trece la pasul urmator.

Va anunt ca la trecerea fiecarei luni, in care voi alergati cu actele pentru dosar dosarul ( 8 luni in cazul meu), o sa aveti nevoie de o noua adeverinta de venit(actualiata de fiecare data pe ultimele 3 luni). Cred ca daca ma angajam in prima zi cand am depus dosarul, la cat m-au taraganat indeplineam si o conditie pentru primirea creditului si anume cea de min 6 luni lucrate cu continuitate.

Fiecare banca are politica ei si cere factura de utilitati, insa la iecare banca ti se cere o alta factura. Atentie , pentru cei ce doresc credit de la Alpha Bank , factura de utilitati reprezinta ultima factura de la domiciuliul stabil a telefonului fix,  sau a unui abonament de telefon mobil pe numele depunatorului la adresa de domiciliu stabil.

Dupa ce am reusit sa fac rost de factura de utilitati de la domiciliu(nu mai am tangenta cu acel loc de 2 ani) , m-am trezit ca-mi cere factura prezentata mai sus. Noii proprietari nu aveau tel fix, asa ca banca mi-a propus sa-mi fac un abonament de mobil, adicatelea mai imi baga pe gat un abonament de doi ani , care sa-l plateasca cine? MOA !

Le-am futut muma-n cur si nu m-am bagat la cheltuieli aiurea si sa mai si astept o luna pana la prima facturare a abonamentului, asa ca ….vorbesc repede cu prieteni si ce redeti ca am facut? MI-AM SCHIMBAT DOMICILIUL….acolo unde am gasi si un telefon fix .In 10 zile m-am dus cu noua copie de buletin si cu ultima factura de telefon de la domiciliul nou.

3.Acte imobil ce doresti sa-l achizitionezi

-contract vanzare cumparare al apartamentului (cel care-l au proprietarii actualmente)
-CF actualizat
-copie buletin(pasaport) al proprietarilor apartamentului.

Atentie maxima la CF,in el trebuie sa apara numele proprietarilor si nimic altceva, deoarece acel apartament s-ar putea sa fie ipoteca la vreun credit ceva si atunci apare in Cf , numele bancii la care sa bagat ca si ipoteca.

Nu acceptati sa vi se dea doar o copie din cartea funciara colectiva si va explic si de ce. Eu nu aveam de unde sa stiu ca mai tarziu pot aparea probleme daca dau doar o copie a cartii funciare.In momentul in care am ajuns la faza de precontract am aflat ca am nevoie de CF de autentificare , care nu imi putea fi dat deoarece apartamentul nu a fost intabulat. A fost cumparat de la stat, s-a operat in cartea funciara acum zeci de ani , iar pe acea vreme exista doar CF colectiv si atat . Vanzarea unui apartament  nu se poate face cu un CF colectiv , ci cu cel individual al apartamentului . Ce implica asta? Noi cheltuieli si drumuri.

Am vorbit la biroul de Cadastru din zona respectiva, am programat o intalnire cu o firma specializata ce se ocupa de intalubare si tot odata am discutat si de preturi, ca era normal . Intabularea unui apartament costa 400 lei , dar pentru ca m-au grabit cei de la banca s-a facut la urgenta …1100 lei . Pentru ca totul in Romania se rezolva pe relatii , am avut un super noroc ca la firma topo cand am discutat sa ma intalnesc cu un tip cu care am stat in camin pe timpul studentiei. Ne cunosteam , deci urgenta in loc de o saptamana , am rezolvat-o in 3 zile…cu banul jos. Am rezolvat de CF si de incheiere, actele au fost trimise la banca si …Doamne ajuta , sunt eligibile si acceptate .

De mentionat faptul ca eu am vrut sa cumpar apartamentul parintilor prietenului meu si el apartamentul parintilor mei , de aici si atata futere si rupere . Ca daca era alta situatia, spuneam proprietarilor ce au de facut si daca vroiau sa mai vanda, se ocupau de acte.

4.Evaluarea imobilului

In tot acest timp sa nu cumva sa credeti ca stati degeaba. Spuneti proprietarilor sa caute o persoana atestata pe audit energetic si sa va rezolve cu un certificat energetic al apartamentului . Sa nu cumva sa se incadreze intr-o clasa mai mica decat C ca nu ati facut nici un rahat, banca nu-l va accepta.Acesta afacere costa in jur de 100 euro. Si vorbiti la banca sa trimita evaluatorul pentru evaluarea apartamentului . In functie de oras , zona, magistrale CFR , drumuri, porturi, rezistenta constructiei , anul constructiei , etaj  si altele se va da un punctaj pe apartament si in functie de acesta se propune un pret .Banca va deschide un cont pe numele tau ,in care tu vei depune o suma stipulata de banca.Aceasta suma reprezinta plata pentru evaluatorul ce va fi trimis din partea banci sa evalueze imobilul ce vrei sa-l cumperi ( te mai costa in jur de 100 de euro , depinde de fiecare banca in parte).Banca o sa va anunte in functie de evaluare cat este dispusa ea sa dea pe apartament.

Tu sti ca in preaprobarea financiara ti s-a aprobat o suma .Sa zicem de exemplu 50000 euro,iar evaluarea imobilului a iesit la 60000(cel mai fericit caz ca este evaluat mai mult). Din evaluarea facuta scazi 5% (avansul care tu trebuie sa-l dai la creditele pentru prima casa) si inseamna ca banca ar trebui sa-ti dea 57000 euro,insa dosarul tau s-a aprobat la 50000 euro maxim,asta inseamna ca te apuci sa negociezi cu vanzatorul….:( sau sa te scobesti bine de inca vreo 7000 euro.

In momentul in care ai ok-ul de la banca , te apuci de actele preliminare vanzarii si anume:

– declaratie pe proprie raspudere ca nu ai alte proprietati,

-precontract de vanzare cumparare

Aceste acte se intocmesc in fata unui notar public. In momentul in care  ati ajuns la notar , sa fiti pregatiri cu bani de declaratie (aproximativ 50 lei)  si precontract (aproximativ 400 lei) , plus banii de avans ( 5% din valoarea creditului) pe care-i inmanati proprietarului in fata notarului. Aceste acte vor fi intocmite in mai multe exemplare,  pentru fiecare parte contractuala ( 5 ex- tu , proprietari , notar si 2 ex banca), le iei si le duci la banca, dupa care astepti aprobarea finala.

 5.Aprobarea finala

Vei fi anuntat de banca cand dosarul tau va fi aprobat de banca centrala pe care ai ales-o si apoi de la Fond. In momentul acela pui mana pe telefon si anunti notarul sa scoata un CF de autentificare , care este valabil 5 zile si numai el il poate scoate pentru ca acela se foloseste in scopul vanzarii unui apartament . Suni si proprietarul sa se pregateasca cu actele necesare intocmirii contractului final de vanzare cumparare si anume:

– certificat fiscal de la primaria locala precum ca nu au dari la stat (impozite pe proprietati si altele) pentru ambii proprietari.

– declaratie de la asociatia de locatari precum ca nu ai restante

-ultima factura de la utilitati( curect)

– declaratie de la directia de ape ca nu ai datorii la ei si ca proprietarul este cu cheltuielile la zi .

-cont deschis pe numele proprietarilor ( de preferat la banca cu care tu faci tranzactia si in moneda in care se face acesta)

-cont deschis pe numele tau ( in moneda in care se face tranzactia) …in acest cnt vei depune banii de rate ,dupa ce vei primii creditul.

In momentul in care aceste acte sunt gata, suni la notar si intrebi cu cati bani sa te prezinti pentru onorariul lui ca-ti face actul final si inscrierea in cartea funciara .Te duci la notar pentru intocmirea actelor finale.Incarca-te cu multa rabdare pentru ca s-ar putea sa ai bafta ca exact in acel moment sa se strice PC-ul , sau a nu mearga netul , sau imprimanta .Niciodata nu se stie , eu am stat 7 ore pentru tiparirea unui contract de vanzare cumparare si nu va spun ca aveam nervii intinsi la maxim .Ar fi bine ca in acest timp inainte sa dea print la document,sa trimiteti un mail  celui care se ocupa de dosarul vostru, sa verifice contractul …SIGUR SE VOR GASI GRESELI.

Atentie!!!!! Fiti pregatiti cu bani de onorariu pentru notar , iar proprietarii cu bani pentru impozitul pe banii ce ii va lua de la tine.(s-a  platit 3700 lei pe onorariu si impozit)

Cand ai actul final de vanzare cumparare (5 ex, deja verificat de cel de la banca  si dat ok-ul precum ca se poate printa) , il duci la banca si astepti ( 3-5 zile) ,  inscrierea in CF a noilor proprietari. Fiti atenti ca in noul CF trebuie sa apara statul roman si banca, sa nu cumva sa patiti ca mine sa apara doar una sau cealalta sau una in favoarea celeilalte . Eu am schimbat CF-ul de 4 ori pana sa-l primesc pe cel corect. Chiar daca sunt gresite , toate originalele se depun si ele la banca.

Ai terminat cu actele …(s-o crezi tu!), urmeaza  sa semnezi o gramada de contracte cu banca, contract de credit imobiliar, contract de garantie , contract de  ipoteca,asigurare pe apartament. Rezervati-va vreo 2-3 ore pentru citire evaziva si semnarea contractelor in 6 exemplare.Dupa ce ati semnat toate aceste contracte , mergeti la caserie si platiti  primele 3 rate conform desfasuratorului pe care-l primiti ( o garantie pentru ei) , 70 roni pentru tranzactii si nu mai stiu ce si 25 euro pentru asigurarea pe apartament.

Dupa ce toate acestea au fost rezolvate , se vor scana si confirma de banca centrala, dupa care in cateva zile se va face tranzactia banilor in contul fostilor proprietari.

Nu cred ca trebuie sa va mai spun ca dupa tranzactie trebuie sa mergeti si sa schimbati toate contractele de utilitati pe numele vostru …

Cu acestea fiind spuse…BAFTA !!!!

Sa auzim de bine!

Sursa foto…


 

 

 

7 comentarii la „Banca…..Credit-prima casa.(3)

  1. Boulunzeală !
    Acuma cu cei aproximativ 100 000 de euro, vă faceţi casa voastră ?
    Apoi vă mutaţi în ea ,….neterminată şi economisiţi chiria care o veţi depune la bancă ca rată . Veţi avea utilităţi mai puţine de plătit, dar mai mult combustibil auto, dacă nu cumva vă veţi lua biciclete. Pe la 50-60 de ani poate poate veţi termina cu ratele şi apoi adunaţi euroii din salar pentru nunta de la 30 de ani a lu copilu …viitor. Există logic posibilitatea decesului actualilor locatari de apartamente şi atuci probabil veţi putea vinde(în ne pierdere). Logic este faptul că fraţii şi cumnaţii nu vor mai moştenii nimic din casa aia, că voi e propietari cu acte(cel mult partaj de foanţe şi lemnărie)şi economisiţi notarul şi taxele de moştenire aferente !Asta dacă nui mutaţi pe …cuscrii împreună la o altă propietate a celor 3 familii şi vindeţi ….mai repede. Deci , prin ricoşeu aveţi posibilitatea să achitaţi în prealabil tot creditul înainte de termen. Mai era o gîlmă de/în lege-contract, ca să achitaţi în prealabil la bancă mai multe rate dar fără dobînda aferentă, în ideea că ve-ţi achita la final toată diferenţa de dobîndă ,dacă aţi prevăzut cu banca posibilitatea aceasta în prealabil ….!
    Veţi face economii cînd vă veţi face propria grădină de zarzavaturi !
    eheheee multe de spus şi de visat

    • Ce glume bune ai in program .
      Tot futaiul asta cu acte , notari , evaluari , certificate energetice si impozite( ca doar nu-i spun lui tata ” nu mai esti propritar si plateste-ti tu si impozitul) …toate m-au ajuns la 3000 euro.
      Tinand cont ca evaluarile au fost de caca(o), doar pot sa visez ce mi-as fi facit cu 100.000 euro si incerc sa ma trezesc si sa vad ce pot face cu 40.000 euro primiti pe 2 apartamente

    • Este foarte trist , insa tinand cont ca nu suntem indatorati la maxim, mai avem posibilitatea de un nou credit, insa cu dobanzi mult mai mari! 🙁
      Era singura varianta de a face ceva si a scapa curand de chirii si de bagat banii in buzunarele altora. Oricum banii de rate ii dadeam si pe chirii, deci, dupa TZ ani , raman macar cu ceva!

Lasă un răspuns