Poate ca ati mai vazut si in postarile anterioare ca am tot pomenit despre acest subiect ….Credit -prima casa.

Ma gandisem la un moment dat, sa termin cu toata acesta umblatura si apoi sa scriu ,insa am avut o saptamana de rahat(din aceasta cauza…creditul) si asa ca m-am hotarat acuma sa scriu despre acest subiect.

Sa  incepem cu inceputul…

Vreti un credit pentru prima casa ,inainte de a incepe demersurile ,va sfatuiesc sa va incarcati cu multa rabdare. Incercati sa luati bancile la rand si sa vedeti care dintre ele va da o simulare de platire a ratelor si valoarea creditului ,asta ca sa aveti idee la ce banca mergeti sa va depuneti dosarul .Eu dupa 2 luni de alergatura ,m-am hotarat sa ma duc la un broker financiar de imobiliare si acuma acea persoana se ocupa de dosarul meu. Asigurati-va ca minim cu 3 luni inainte de a va apuca de dosar ca nu mai aveti si alte credite(daca e posibil) si ca aveti salariul marit conform legilor Romaniei ,adicatelea cu act aditional in care marirea de salariu sa fie justificata .Daca este mai mult de 30% se face acest lucru numai cu schimbare de functie, in baza diplomelor voastre ce atesta noul statut.

Sa va prezint pasii de urmat:

 1.Informare

Este vorba despre ceea ce am prezentat mai sus si anume colindatul pe la banci pentru a te informa de acte necesare si o eventuala estimare a creditului ce-l poti lua.

2.Depunerea documentelor.

Acte necesare:
-adeverinta de venit(ti-o da brokerul /banca si trebuie completata de catre societatea unde esti angajat)
-copie dupa buletin
-copie stampilata cu “conform cu originalul” la contract de munca si actele aditionale aferente acestuia,
-carte de munca-originala + copie
-fisa fiscala pe anul anterior (2011 in cazul de fata)- copie( daca ai lucrat cumva la mai multe societati ,de la toate iti trebuie acasta fisa fiscala)
-extras de cont cu ultimele min 3 salarii,stampilat de banca unde se vireaza salariul ,sau ultimele 3 fluturase cu salariul.

-ultima factura emisa pe adresa de domiciliu(depinde de la banca la banca pe care o cere)

Cu aceste acte se face o pre-aprobare financiara ,adicatelea banca iti transmite cam la ce suma sa te astepti, ca tu poate visezi o suma ,dar banca sigur iti va spulbera visele.In momentul in care ai terminat cu acesta etapa ,trebuie sa pregatesti actele imobilului pe care doresti sa-l achizitionezi si se trece la pasul urmator

3.Acte imobil ce doresti sa-l achizitionezi

-contract vanzare cumparare al apartamentului
-CF actualizat
-copie buletin(pasaport) al proprietarilor apartamentului.
In functie de fiecare caz in parte se mai aduc si alte acte ….ce vi se cer la banca.In momentul in care aceste acte sunt verificate si nu apar ca fiind ipoteci pentru alte credite sau…ma rog ,nu sunt ale bancilor,acestea se aproba si se adauga la dosar ,urmand evaluarea imobilului.

4.Evaluarea imobilului

Banca va deschide un cont pe numele tau ,in care tu vei depune o suma stipulata de banca.Aceasta suma reprezinta plata pentru evaluatorul ce va fi trimis din partea banci sa evalueze imobilul ce vrei sa-l cumperi.Acesta va fi evaluat in functie de structura de rezistenta , anul constructiei , suprafata ,confort ,zona unde se afla ca pozitionare,ca dezvoltare industriala,turistica etc si probabil ca multe altele (acestea le-am aflat eu).

Evaluatorul va merge pe teren si va face o evaluare .In momentul in care te suna banca sti clar cati bani poti lua de la banca.Acest lucru il dicteaza evaluarea dar si pasul urmator  …certificatul  energetic(va urma prezentat).Tu sti ca in preaprobarea financiara ti s-a aprobat o suma .Sa zicem de exemplu 50000 euro,iar evaluarea imobilului a iesit la 60000(cel mai fericit caz ca este evaluat  mai mult). Din evaluarea facuta scazi 5% (avansul care tu trebuie sa-l dai la creditele pentru prima casa) si inseamna ca banca ar trebui sa-ti dea 57000 euro,insa dosarul tau s-a aprobat la 50000 euro maxim,asta inseamna ca te apuci sa negociezi cu vanzatorul….:(

Inainte de pasul 5 se va face de catre proprietarul imobilului, auditul energetic al apartamentului , care este facut de o persoana specializata .Am inteles ca sa dat lege ca nici o tranzactie imobiliara sa nu mai poata fi facuta fara acest certificat energetic care certifica clasa de energie in care se afla imobilul .(voi dezvolta subiectul poate in alt articol) . O mica mentiune, pentru a fi aprobata tranzactia ar trebui ca imobilul sa aiba minim clasa C de energie.

 5.Aprobarea finala

Dupa primirea aprobarii finale din partea Bancii va trebui sa prezinti la banca extrasul de Carte Funciara de Informare a imobilului emis cu cel mult 15 zile de la data primirii aprobarii din partea bancii si antecontractul (precontractului ) de vanzare-cumparare incheiat cu vanzatorul imobilului la un notar public .Daca tot ajungeti acolo ,va mai trebuie si o declaratie pe proprie raspundere ca nu aveti alte proprietati .

Sa nu uit….daca proprietarul este casatorit ,iar unul dintre ei este plecat din tara ,trebuie sa faceci pe dracu in patru sa fie ambi proprietari la semnarea precontractului ,iar daca plecarea este musai rapida…sa se faca o imputernicire catre partenerul de viata ,tot la notar ,prin care cel plecat imputerniceste pe celalt pentru semnarea contractului final de vanzare cumparare.

Urmeaza si alte etape pe care eu inca nu le-am trecut ,insa va voi tine la curent cu acestea dar si cu alergatura de care a fost nevoie pana in acest moment.

Cum spunea cineva ,”vrei casa?….rabdare si tutun si o vei avea ”

Sursa foto…

Vezi continuarea…