Banca…..Credit-prima casa.

Poate ca ati mai vazut si in postarile anterioare ca am tot pomenit despre acest subiect ….Credit -prima casa.

Ma gandisem la un moment dat, sa termin cu toata acesta umblatura si apoi sa scriu ,insa am avut o saptamana de rahat(din aceasta cauza…creditul) si asa ca m-am hotarat acuma sa scriu despre acest subiect.

Sa  incepem cu inceputul…

Vreti un credit pentru prima casa ,inainte de a incepe demersurile ,va sfatuiesc sa va incarcati cu multa rabdare. Incercati sa luati bancile la rand si sa vedeti care dintre ele va da o simulare de platire a ratelor si valoarea creditului ,asta ca sa aveti idee la ce banca mergeti sa va depuneti dosarul .Eu dupa 2 luni de alergatura ,m-am hotarat sa ma duc la un broker financiar de imobiliare si acuma acea persoana se ocupa de dosarul meu. Asigurati-va ca minim cu 3 luni inainte de a va apuca de dosar ca nu mai aveti si alte credite(daca e posibil) si ca aveti salariul marit conform legilor Romaniei ,adicatelea cu act aditional in care marirea de salariu sa fie justificata .Daca este mai mult de 30% se face acest lucru numai cu schimbare de functie, in baza diplomelor voastre ce atesta noul statut.

Sa va prezint pasii de urmat:

 1.Informare

Este vorba despre ceea ce am prezentat mai sus si anume colindatul pe la banci pentru a te informa de acte necesare si o eventuala estimare a creditului ce-l poti lua.

2.Depunerea documentelor.

Acte necesare:
-adeverinta de venit(ti-o da brokerul /banca si trebuie completata de catre societatea unde esti angajat)
-copie dupa buletin
-copie stampilata cu “conform cu originalul” la contract de munca si actele aditionale aferente acestuia,
-carte de munca-originala + copie
-fisa fiscala pe anul anterior (2011 in cazul de fata)- copie( daca ai lucrat cumva la mai multe societati ,de la toate iti trebuie acasta fisa fiscala)
-extras de cont cu ultimele min 3 salarii,stampilat de banca unde se vireaza salariul ,sau ultimele 3 fluturase cu salariul.

-ultima factura emisa pe adresa de domiciliu(depinde de la banca la banca pe care o cere)

Cu aceste acte se face o pre-aprobare financiara ,adicatelea banca iti transmite cam la ce suma sa te astepti, ca tu poate visezi o suma ,dar banca sigur iti va spulbera visele.In momentul in care ai terminat cu acesta etapa ,trebuie sa pregatesti actele imobilului pe care doresti sa-l achizitionezi si se trece la pasul urmator

3.Acte imobil ce doresti sa-l achizitionezi

-contract vanzare cumparare al apartamentului
-CF actualizat
-copie buletin(pasaport) al proprietarilor apartamentului.
In functie de fiecare caz in parte se mai aduc si alte acte ….ce vi se cer la banca.In momentul in care aceste acte sunt verificate si nu apar ca fiind ipoteci pentru alte credite sau…ma rog ,nu sunt ale bancilor,acestea se aproba si se adauga la dosar ,urmand evaluarea imobilului.

4.Evaluarea imobilului

Banca va deschide un cont pe numele tau ,in care tu vei depune o suma stipulata de banca.Aceasta suma reprezinta plata pentru evaluatorul ce va fi trimis din partea banci sa evalueze imobilul ce vrei sa-l cumperi.Acesta va fi evaluat in functie de structura de rezistenta , anul constructiei , suprafata ,confort ,zona unde se afla ca pozitionare,ca dezvoltare industriala,turistica etc si probabil ca multe altele (acestea le-am aflat eu).

Evaluatorul va merge pe teren si va face o evaluare .In momentul in care te suna banca sti clar cati bani poti lua de la banca.Acest lucru il dicteaza evaluarea dar si pasul urmator  …certificatul  energetic(va urma prezentat).Tu sti ca in preaprobarea financiara ti s-a aprobat o suma .Sa zicem de exemplu 50000 euro,iar evaluarea imobilului a iesit la 60000(cel mai fericit caz ca este evaluat  mai mult). Din evaluarea facuta scazi 5% (avansul care tu trebuie sa-l dai la creditele pentru prima casa) si inseamna ca banca ar trebui sa-ti dea 57000 euro,insa dosarul tau s-a aprobat la 50000 euro maxim,asta inseamna ca te apuci sa negociezi cu vanzatorul….:(

Inainte de pasul 5 se va face de catre proprietarul imobilului, auditul energetic al apartamentului , care este facut de o persoana specializata .Am inteles ca sa dat lege ca nici o tranzactie imobiliara sa nu mai poata fi facuta fara acest certificat energetic care certifica clasa de energie in care se afla imobilul .(voi dezvolta subiectul poate in alt articol) . O mica mentiune, pentru a fi aprobata tranzactia ar trebui ca imobilul sa aiba minim clasa C de energie.

 5.Aprobarea finala

Dupa primirea aprobarii finale din partea Bancii va trebui sa prezinti la banca extrasul de Carte Funciara de Informare a imobilului emis cu cel mult 15 zile de la data primirii aprobarii din partea bancii si antecontractul (precontractului ) de vanzare-cumparare incheiat cu vanzatorul imobilului la un notar public .Daca tot ajungeti acolo ,va mai trebuie si o declaratie pe proprie raspundere ca nu aveti alte proprietati .

Sa nu uit….daca proprietarul este casatorit ,iar unul dintre ei este plecat din tara ,trebuie sa faceci pe dracu in patru sa fie ambi proprietari la semnarea precontractului ,iar daca plecarea este musai rapida…sa se faca o imputernicire catre partenerul de viata ,tot la notar ,prin care cel plecat imputerniceste pe celalt pentru semnarea contractului final de vanzare cumparare.

Urmeaza si alte etape pe care eu inca nu le-am trecut ,insa va voi tine la curent cu acestea dar si cu alergatura de care a fost nevoie pana in acest moment.

Cum spunea cineva ,”vrei casa?….rabdare si tutun si o vei avea ”

Sursa foto…

Vezi continuarea… 


 

 

14 comentarii la „Banca…..Credit-prima casa.

 1. dar tu ai rabdare nu gluma. ti-am spus de multe ori acest lucru. e o nebunie sa faci in aceste zile un credit la banca. e ca si cum te-ai sinucide. birocratia e facuta in asa fel incat atunci cand ajungi la ghiseu si iti spune Da iti acceptam creditul sa accepti orice, numai sa scapi de alergatura.

  o singura data am alergat vreo luna sa iau de la banca un creditd e 2.5 miliarde lei vechi. m-am lasat pagubas. 😀

  • Am 6 luni de cand tot alerg…si poate ca voi povesti si alergatura in sine.Vei spune ca atunci cand m-am nascut am luat toata rabdarea ce exista pe pamant ,insa…te anunt ca nu am terminat cu dosarele si eu sunt aproape de apogeul…rabdarii.

 2. si cand in final ai terminat o sa faci ce am spus eu mai sus. deci grija mare. totusi cred ca multi ar trebui sa iti multumeasca pentru aceste informatii. ai salvat multa alergatura si cautari pe net.

  • Nu stiu cati imi vor multumi ,sti bine ca nu asta caut…insa cred ca i-am scutit pe multi de …foarte multele intrebari ce apar pe parcurs .
   Inainte sa ma apuc de dosar ,mi-a venit un fost coleg de facultate si mi-a spus ca el intr-o saptamana a rezolvat tot si cu tranzactie si transfer de bani la proprietari si tot .Cand i-am spus atunci ca numai analizele dosarului la Bucuresti dureaza cam 2 saptamani , incerca sa o dea cotita.
   In concluzie ,nu prea vezi pe cineva sa spuna direct ce probleme intampina…nu stiu motivul ,dar asta se intampla.

 3. Multi se lauda ca le stiu ei pe toate. cand le dai dovezi ca e asa cum spui tu, o dau cotita cum ai spus si tu, si mai este invidia.cum sa reusesti tu sa ei un credit cand el nu a reusit.
  😀

  • Este vorba despre aceeasi casa (noua)…si singura modalitate (in cazul nostru) in care poate fi construita, insa in postarile viitoare voi prezenta si amanuntele !

  • Modificat si cred ca daca te uiti la vizite ,ai multe de pe acest blog. Sunt doar verificari,daca ai mai scris ceva sau nu …insa cred ca ai uitat parola de mult!

   • Eşti pe foarte aproape. În acest moment ,cînd scriu, nu ştiu care e parola de acces la blog. O să afli , că am scris ceva cînd voi schimba , nu ştiu cum se cheamă …. linck-ul de articol de ….urmărit “Linkuri de întoarcere către această postare” .
    Am în cap … poveşti din aprilie-mai 2011 pînă acum.
    Poate după 12 -19 iulie cînd mă întorc la Adriatică, via Ungaria- Zagreb că m-au atenţionat că sunt bulbuceli în Bosnia. E posibil să o iau şi pe mamiţa la …. înot, la …. 86 de primăveri şi trebuie să am traseu cuminte. Am arvunit-acontat o eventuală întoarcere cu ….. o maşină neagră a lu …. mama.
    Acum mă războiesc pe forum la RL, cam în fiecare zi, culeg livada , fac beuturi dulci , dau plocoane la foşti decani şi profesori universitari, că partea agricolă am arat-discuito cam toată (am scris ceva la Danette pe celălalt site)
    Salutări lui tăticuţu …Coco,mamiţa şi aminteşte-ţi des de …… fluture !

   • Interesant….
    Sa inteleg ca vrei sa-ti schimbi link-ul de trimitere de sub numele tau? O noua pagina/domeniu? Abia astept.
    Povestile din acele luni sunt aceleasi ,doar cu o mica schimbare in privinta creditului .Daca nu ma mai tine mama mult de vorba pe skype la vorba la orele astea tarzii …poate voi scrie continuarea articolului in noaptea asta!

   • M-am uitat si ieri si azi la activitatile tale dincolo…insa nu am vazut nimic la Danette, poate ma ajuti si cu un link sa vad la ce faci referire.
    Te saluteaza si mama…cu ea discut la acest moment ,lui Coco ,maine ii transmit salutarile tale.

Lasă un răspuns