Banca…..Credit-prima casa (2).

Dupa ce v-am prezentat in articolul anterior, ” Banca…..Credit-prima casa.”, care sunt pasii pentru a primi un credit, acuma voi incerca sa iau fiecare etapa in parte,pentru ca unele persoane sa inteleaga exact ceea ce am explicat anterior.

Micutu204  intr-unul din comentarii spunea:

“Dar parcă era vorba de o casă nouă pe un teren cumpărat cu o proiectare discutată …. pe celălalt site.”

“Am în cap … poveşti din aprilie-mai 2011 pînă acum.”

Este vorba despre aceeasi casa noua,insa pe un teren care noi l-am luat in concesiune ,cu drept de cumparare la intabularea casei. Daca sunteti intr-o situatie similara,cascati ochii bine la ceea ce scriu in urmatoarele randuri .

 1.Informare

Am fost la vreo 4 banci sa vedem in ce conditii ne dau un credit pentru a construi o casa si anume cea care este deja inceputa pe acel teren in concesiune( conform contractului de concesionare,in primul an trebuia inceputa constructia ,asa ca noi am executat fundatia si am ramas la acel stadiu)

Vrand sa terminam cu  constructia casei,ne-am hotarat ca singura sansa ar fi sa mergem la banci sa vedem ce credit am putea lua. Ne-am izbit de tot felul de probleme si piedici si anume…la prima banca nu ne aproba credit pentru construirea primei case , deoarece terenul era in concesiune ,adicatelea in proprietatea primariei pana in momentul intabularii casei si a cumpararii terenului . La a doua banca , accepta acest lucru, insa, trebuia sa cautam o firma de constructii acreditata de respectiva banca cu care faceam un contract de executia constructiei,insa plata nu se facea pe etape de lucrari ci la terminarea si intabularea casei ,asta pentru ca terenul era in concesiune ,iar banca nu se incurca cu asa ceva. La a treia banca la care am fost ,accepta  conditiile in care ne aflam ,insa trebuia sa fim casatoriti si creditul care-l primeam era prea mic si aveam nevoie de coplatitori (daca incercam cu parintii nostri ,fiind in varsta se micsora termenul de rambursare la 15 ani,cu rate pe care nu ne permiteam sa le platim ). La a patra banca la care am fost ,am incercat sa vedem daca putem lua un credit cu ipoteca .Adevarat ca dobanzile sunt mai mari decat la creditele pentru prima casa, insa am zis ca incercam orice ,numai sa avem si noi casuta noastra,la care numai proiectul a durat ceva timp pana sa ne hotaram la varianta finala ,asta pentru ca trebuia impacata si capra si varza(eu si Ovi)….Bine macar ca nu am frecat pe nimeni ,conceptul si proiectul l-am facut noi .Dar sa revenim , la creditul cu ipoteca trebuia sa avem un avans de 25% din valoarea creditului, plus bani pentru plata impozitelor, notari, acte etc …In afara de asta,imobilul pe care-l pui ca ipoteca la banca trebuie sa fie in valoare de 120% minim, din valoarea creditului ce-l primesti(in baza salariilor ce le ai)

Eu nu stiu la ce se gandesc cei ce conduc acest sistem bancar cand dau credite .Daca am avea acei bani ,pentru ce naiba sa ne mai indatoram la banci ? E clar ca daca ma duc la banca, vorba aia…”sa-mi pun singura streangul de gat” ma duc pentru ca nu am bani ,nu ca sa-mi mai ceara si ei o gramada de bani pe care nu-i am nici daca stau in cap.

Dupa alergatura asta si informarea care a durat mai bine de 2 luni, ne-am hotarat sa luam un broker financiar care sa ne poata prezenta variantele fiabile in cazul noastru .Poate ca exista zeci de variante ,insa pentru situatia noastra, cu un teren in concesiune cu drept de cumparare la intabularea casei, cu o fundatie deja executata pe acel teren ,noi doi necasatoriti si fii ploii cum s-ar spune ,au mai ramas doar 2  variante .Una cea pe care acuma ne zbatem sa o rezolvam si speram sa se rezolve si a doua ….sa ne casatorim si sa luam un credit pentru a cumpara un apartament sau o casa si eventual sa uitam de acea concesiune si bani investiti acolo .

Deci clar am ales prima varianta si sa va explic in ce consta. Fiind necasatoriti putem lua fiecare dintre noi cate un credit pentru prima casa ,mai ales ca la salariile mizere care sunt in Romania ,evaluarile financiare au iesit destul de mici ,deci clar numai cu 2 credite am acoperii cheltuielile pentru constructia unei case. Daca parintii nostri erau Mafalda , sau aveau ,poate nu ajungeam aici ,insa ei ca si noi ,niste parliti…ne-au oferit cat au putut si acuma ne zbatem noi,pentru un minim de confort,dar al nostru….Ca sa putem lua cele 2 credite trebuie ca la mijloc sa existe o tranzactie ,insa sa facem cumva ca banii din tranzactie sa ne revina noua ca sa putem incepe executia casei . Acest lucru ar fi posibil numai daca eu cumpar apartamentul parintilor lui si el apartamentul parintilor mei . Tranzactiile directe nu erau posibile ,adica eu sa cumpar apartamentul parintilor mei si el pe al parintilor lui, acest lucru fiind considerat “vanzare mascata”, ceea ce bancile nu accepta.

Picand de acord cu varianta aleasa (prezentata mai sus) si singura la acest moment, am inceput demersurile pentru evaluarea financiara, punerea cap la cap a actelor necesare si a celorlalti pasi de urmat …pe care-i voi povesti intr-un urmator articol.

PS: deci Micutule, cele discutate anul trecut prin aprilie – mai , au ramas valabile , casa se va construi….

Sursa foto…


 

 

13 comentarii la „Banca…..Credit-prima casa (2).

  • Este in dreapta site-ului “TRANSLATION” alege romana si ai rezolvat problema. Nu stiu de ce google face trimiterile la mine cu .com/en cand eu am salvat cu .com/ro

 1. Am cam înţeles complicărăţenia.
  E bine că nu sunteţi …căsătoriţi ….deci !
  La un moment mult anterior am avut parte de o chestiune cu …. nume diferite şi adrese diferite în buletin,dar căsătoriţi, care şi-au făcut SRL, că trebuiau să fie 2 asociaţi minim . La un alt moment , idioata bancă bcr, nu a vrut să le acorde credit fiindcă …nu aveau acelaşi nume şi acelaşi domiciliu ,eu fiind garant pentu diferenţa de 50%. Urmarea …. după încă ceva timp m-am retras financiar din acea bancă cu toate societăţile. Am lucrat ulterior numai cu Carpatica , că au fost mai deschişi …. la minte !

   • Fufa de la credite,…. o freca grija cine sunt eu -nume prenume că nu e la dosar şi cîţi bani am.
    “Bre fufi ,pînă atunci răspunde la întrebările ăstora, dacă vrei numele meu complet şi cîte conturi am în BCR, cheamă-l acum jos de la etajul 5 pe director , ca să-mi spună ” săru’mîna” . Hai vorbiţi .
    După ce termini mă chemaţi de la bere .
    M-au chemat după 30 de minute. Nu se poate !
    OK -Dau telefon: Te rog să cobori la etajut 2 la credite , ca să-ţi spun ceva .
    A venit.
    Mă ştii ? Te rog să-i explici tu fufei tale de angajat că pînă nu bate palma cu solicitantul de credit, nu o fute grija de numele meu şi de conturile mele din BCR ! Acum , în faţa tuturor Şi a ăstora care stau la coadă. Să-i faci şi extas de coimisioane lunare care le încasează banca pe schinarea mea . Nu de alta dar să fiţi în cunoştinţă de cauză cît va pierde banca cînd mă voi retrage de la voi şi mă mut la Carpatica.
    M-am întors cu faţa către …coadă: “Mergeţi la altă bancă , asta nu e serioasă. În mai puţin de 2 luni îmi retrag banii de aici.”
    Instantaneu au plecat vreo 5 …perechi.
    Era un credit pentru SRL-ul lor de dezvoltare a unei linii tehnologice, de vreo 200 000 de euro . Pe director îl ştiam de cînd era elev-student pe lîngă apartamentul lu …. nevăstuica .

Lasă un răspuns